Verkoop houtkachels weer in

Stoken met hout is weer in. Door de hoge energiekosten voor gas en stookolie komt er als het ware een stormloop op gang voor houtkachels. Nochtans is ook hout niet goedkoop. Verwarmen met houtkachels kan desondanks toch interessant zijn. Dovre, een fabrikant van dergelijke kachels kan er van meespreken.

Grote verkopen, vooral in buitenland
De omzet van Dovre bedraagt zo'n 34 miljoen euro per jaar. Bijna 90 % van de productie is bestemd voor de export. De firma maakt gietijzeren onderdelen die in containers naar de Verenigde Staten worden verscheept. Het is daar dat zij worden samengevoegd tot een kachel. Twee derde van de verkopen gebeurt onder de eigen merknaam. De rest gaat naar firma's die de kachels verkopen onder een andere naam.

Dovre is een Vlaams bedrijf, maar is ontstaan doordat de stichter ervan een tijdje in de stad Dovre werkte in Noorwegen. In de winter is het daar enorm koud en hout is er ŗ volontť beschikbaar. Vandaar de idee om houtkachels te gaan bouwen, eerst als hobby, daarna als winstgevende onderneming.
Advertentie:

 

Dringend personeel gevraagd
De gieterij zoekt dringend minstens 25 man extra om de productie van houtkachels aan te kunnen. "De markt van houtkachels explodeert" zegt directeur Marcel Maex van de firma Dovre. Zijn fabriek telt 280 mensen. Toch is dit nog onvoldoende. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt" zegt Maex.
Productie bijna niet te volgen
"De verkoop loopt op wieltjes" zegt Marcel Maex. "We kunnen echt niet volgen. Door de energiecrisis die de brandstoffen alsmaar duurder maakt, zoeken de mensen naar alternatieven. In bepaalde landen wordt omschakeling naar andere energiebronnen dan olie en aardgas door de overheid sterk aangemoedigd, bijvoorbeeld door fiscale maatregelen. Frankrijk geeft een belastingsvoordeel van 50%."

Maar ook in eigen land, in WalloniŽ meerbepaald, is er veel houtproductie die in houtkachels kan worden verstookt. Vandaar dat ook WalloniŽ steun geeft aan houtverbranding als middel om de energiecrisis tegen te gaan.
Met hout stoken kan dus voordelig zijn, tenminste als het voldoende in de omgeving beschikbaar is.

Home

www.verwarmingskosten.be is een iniatief van de firma HeWiCOM.